Μπορεί να ειδικευόμαστε στα σπορ του υγρού στίβου αλλά, πάνω από όλα, η Ναυταθλητική Ένωση Λάρισας λατρεύει τον αθλητισμό και σέβεται και τιμά τους μεγάλους αθλητές από όπου κι αν προέρχονται και σε όποιο άθλημα έχουν διακριθεί και έχουν αφήσει ιστορία!

Όταν μιλάμε για το άθλημα της πυγμαχίας, δεν υπήρξε μεγαλύτερος αθλητής από τον  Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, γνωστό σε όλους μας ως Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή λίγες ημέρες πριν σε νοσοκομείο της Αριζόνα σε ηλικία 74 ετών.

Muhammad Ali-3O πρώην αθλητής βαρέων βαρών θα μείνει στην ιστορία, όχι μόνο για τη λαμπρότητά του στο μποξ, αλλά και τον πολιτικό του ακτιβισμό. Ήταν ένας άνθρωπος που έλεγε αυτό που σκεπτόταν και δε φοβόταν να αδράξει την ευκαιρία για να βοηθήσει όσους είχαν ανάγκη. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του 20ού αιώνα που θαυμάστηκε και αγαπήθηκε από ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη.

Στο αθλητικό κομμάτι ο Άλι αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις 5 ήττες και κατακτώντας 3 φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών, καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960.

Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές!

Ο Μοχάμεντ Άλι όμως, θα μείνει στη ιστορία, επίσης, για τον τρόπο που μιλούσε και τα ευαίσθητα θέματα για τα οποία εξέφραζε χωρίς αναστολές την άποψή του.

Πολλές από τις ατάκες του έχουν μείνει στην ιστορία και σήμερα στο άρθρο μας διαβάζουμε κάποιες από αυτές που αφορούν τόσο την προπόνηση και τον αθλητισμό, όσο και τη ζωή γενικότερα…

Μισούσα κάθε λεπτό της προπόνησης, αλλά είπα “μην παραιτήσαι”. Υπέφερε τώρα για να ζήσεις το υπόλοιπο της ζωής σου ως πρωταθλητής!

Αυτός που δεν είναι θαρραλέος αρκετά για να ρισκάρει, δε θα καταφέρει τίποτα στη ζωή!

Είναι η έλλειψη πίστης που κάνει τους ανθρώπους να φοβούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, και ‘γώ πίστεψα σε ‘μένα!

Muhammad Ali-2

Η φιλία…δεν είναι κάτι που μαθαίνεις στο σχολείο. Αλλά, αν δεν έχεις μάθει το νόημα της φιλίας, στην πραγματικότητα δεν έχεις μάθει τίποτα!

Ένας άνθρωπος που βλέπει τον κόσμο το ίδιο στα 50 όπως τον έβλεπε στα 20, έχει χαραμίσει 30 χρόνια από τη ζωή του!

Η βοήθεια προς τους άλλους είναι το ενοίκιο που πληρώνεις για το δωμάτιό σου πάνω σε αυτή τη γη!

Δεν είναι τα βουνά που σκαρφαλώνεις αυτό που σε εξουθενώνει, είναι το πετραδάκι μέσα στο παπούτσι σου!

Muhammad Ali-4

Είμαι ο σπουδαιότερος. Το έλεγα ακόμη και πριν μάθω ότι είμαι. Υπέθεσα ότι αν το έλεγα αρκετά, θα έπειθα τον κόσμο ότι όντως ήμουν ο σπουδαιότερος!

Αν το μυαλό μου μπορεί να το συλλάβει και η καρδιά μου μπορεί να το πιστέψει, τότε μπορώ να το καταφέρω!

Μη μετράτε τις ημέρες, κάνετε τις ημέρες να μετράνε!

Οι πρωταθλητές δεν γίνονται στα γυμναστήρια. Οι πρωταθλητές γίνονται από κάτι που βρίσκεται βαθιά μέσα τους, μια επιθυμία, ένα όνειρο, ένα όραμα. Πρέπει να έχουν το σθένος της στιγμής, να είναι λίγο πιο γρήγοροι. Πρέπει να έχουν τις δεξιότητες και τη θέληση. Όμως η θέληση πρέπει να είναι πιο ισχυρή από τις δεξιότητες!

Muhammad Ali-5

Δε μετράω τους κοιλιακούς. Αρχίζω να μετράω μόνο όταν αρχίζω να πονάω, επειδή μόνο τότε έχει σημασία. Αυτό είναι που σε κάνει πρωταθλητή!

Το «αδύνατο» είναι μία μεγάλη λέξη για μικρούς άνθρώπους, που βρίσκουν πιο εύκολο να ζήσουν στον κόσμο που τους δόθηκε, από το να αναζητήσουν τη δύναμη να τον αλλάξουν. Το «αδύνατο» δεν είναι ένα γεγονός, είναι μία άποψη. Το «αδύνατο» δεν είναι μια διακήρυξη, είναι μια πρόκληση. Το «αδύνατο» είναι δυνητικό. Το «αδύνατο» είναι προσωρινό. Τίποτα δεν είναι «αδύνατο»!

 

2017-10-02T14:17:49+00:00