Αναπόσπαστο και σημαντικότατο κομμάτι της υδατοσφαίρισης είναι η μπάλα μας! Η σχέση που έχουμε μαζί της, είναι το λιγότερο…περίεργη. Την κρατάμε σχεδόν πάντα ψηλά , την πετάμε με δύναμη, τη βρίζουμε(σπανίως), τη φιλάμε και ότι κι αν γίνει ΔΕΝ τη χάνουμε ποτέ από τα μάτια μας!

Πόσα πράγματα ξέρουμε όμως γι’αυτήν;

 

Ιστορία

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι πρώτες μπάλες της υδατοσφαίρισης κατασκευάζονταν όντως από δέρμα!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το δέρμα απορροφά νερό, οπότε αυτή δεν ήταν η καλύτερη ιδέα. Μετά από χρόνια παίζοντας με μια μπάλα που γινόταν υγρή, βαριά και ολισθηρή κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, σχεδιάστηκε μια πιο κατάλληλη μπάλα. Το 1936 ήταν το σημαντικό έτος αλλαγής, όταν ο James Smith ανέπτυξε την μπάλα νερού που χρησιμοποιούμε σήμερα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μπάλα δύο τεμαχίων από καουτσούκ.

 

Λαστιχένιος πυρήνας

Το πρώτο κομμάτι της σημερινής μπάλας δύο τεμαχίων του πόλο είναι το “μπαλόνι” από καουτσούκ. Αυτό είναι παρόμοιο με τον πυρήνα μιας μπάλας βόλεϊ. Ο λαστιχένιος πυρήνας επιτρέπει στη μπάλα να παραμείνει ελαφριά και συνεπώς πιο εύκολη στη χρήση. Μέσα σε αυτόν τον πυρήνα από καουτσούκ παραμένει ο αέρας της μπάλας υδατοσφαίρισης, με το καουτσούκ να επιτρέπει τη μέγιστη κατακράτηση αέρα.

Λαστιχένιο περίβλημα

Το εξωτερικό στρώμα της μπάλας είναι, επίσης, κατασκευασμένο από καουτσούκ, καθώς πρόκειται για ένα φυσικά αδιάβροχο υλικό. Αυτό είναι κολλημένο στον ελαστικό πυρήνα με ένα κολλώδες υλικό που μοιάζει με πλέγμα. Η συμπαγής κατασκευή αυτών των στρώσεων εξασφαλίζει ότι δεν μπορεί να εισέλθει νερό στον εσωτερικό πυρήνα της σφαίρας. Αυτό επιτρέπει τη μέγιστη απόδοση σε όλη τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Το εξωτερικό υλικό έχει επίσης μια λαβή με υφή, για να επιτρέψει τον καλύτερο χειρισμό της μπάλας από τους παίκτες. Η επίσημη Ολυμπιακή μπάλα, που κατασκευάζεται από την Mikasa, είναι κυρίως κίτρινη. Το κίτρινο είναι το χρώμα της επίσημης μπάλας υδατοσφαίρισης για σχεδόν 100 χρόνια, και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην υψηλή διάκριση/ορατότητα που προσφέρει μέσα στην πισίνα το συγκεκριμένο χρώμα.

Για του λόγου το αληθές…έχουμε και video!

*Πατέρας και υιός έχουν βρει έναν ενδιαφέρον τρόπο να περνούν το χρόνο τους εξερευνόντας τα εσωτερικά όλων των ειδών μπάλας. Εμείς τους βλέπουμε να ανοίγουν μια μπάλα υδατοσφαίρισης!

Γενικά χαρακτηριστικά

Η επίσημη ανδρική μπάλα υδατοσφαίρισης έχει περίπου 71 εκατοστά περιφέρεια, ενώ για τις γυναίκες είναι 67 εκατοστά. Κατά μέσο όρο, ζυγίζει μεταξύ 0,4 και 0,45 κιλά. Παρόλο που ο κανονισμός συνιστά την κίτρινη, διάφορα πρωταθλήματα χρησιμοποιούν διαφορετικές έγχρωμες μπάλες, με πράσινο, κόκκινο ή μπλε.

Ναυταθλητική Ένωση Λάρισας 

Στη Ν.Ε.Λ χρησιμοποιούμε 3 διαφορετικές μπάλες σε 3 διαφορετικά μεγέθη.

Οι  μπάλες της Ισπανικής Turbo, της οποίας την αποκλειστική διάθεση για την Ελλάδα έχει η εταιρεία Afroturbo(συνεργάτης της Ν.Ε.Λ) των αδερφών Αφρουδάκη. Το χρώμα τους είναι κίτρινο και κίτρινο με μπλε και τα μεγέθη μας είναι το ανδρικό και το γυναικείο.

Χρησιμοποιούμε τις επίσημες μπάλες της πολυεθνικής με Ιαπωνική καταγωγή,  Mikasa, σε χρώμα κίτρινο με μπλέ και φουξ και στις 2 διαστάσεις.

Τέλος οι ακαδημίες μας προπονούνται με τις μικρότερες HaBaWaBa, επίσης της Ισπανικής εταιρείας Turbo.

 

 

2017-12-13T07:52:28+00:00